Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-09@06:28:54 GMT

مهریه دختران دوره قاجار چقدر بود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۱۶۳۱

مهریه دختران دوره قاجار چقدر بود؟

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از وقایع اتفاقیه، مهریه‌ای که در دوره قاجار رسم بوده، چیست؟ مهریه دختران طبقه ثروتمند در آن دوره چقدر بوده است؟ رسم و رسوم طلاق و متارکه در عهد قجری چه بوده است؟

«این روز‌ها یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جوانان برای ازدواج، مشکلات مالی و میزان مهریه‌ای است که خانواده دختر برای داماد آینده خود مشخص می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از جوانان از ترس مهریه سنگین و چندین هزار سکه‌ای دختران، چندان تمایلی به ازدواج ندارند و ترجیح می‌دهند روزگار مجردی خود را با درس‌خواندن یا کارکردن تمام‌وقت سپری کنند. شاید خالی از لطف نباشد که کمی به گذشته برگردیم و نگاهی به ازدواج‌های زمان قاجار و میزان مهریه دختران بیندازیم و ببینیم آن‌ها چگونه ازدواج می‌کردند.

در جامعه عهد قاجار، فاصله چندانی بین کودکی و ازدواج دختران وجود نداشت. دختران اغلب از هفت تا ۱۳ سالگی ازدواج می‌کردند و عواملی همچون دستیابی به استقلال اقتصادی، رشد سریع دختران در آن روز و پایین بودن میانگین عمر به دلیل شیوع بیماری در افزایش این ازدواج‌های زودرس مؤثر بود. دختران و پسران هیچ‌گونه اختیاری در برگزیدن همسر آینده خود نداشتند. رایج‌ترین شکل ازدواج، عقد دائم بود.

از دیگر شیوه‌های رایج ازدواج، ازدواج موقت یا صیغه کردن دختران و زنان بر اساس قرارداد و توافق بود. فقر مالی نیز سبب می‌شد خانواده‌ها به ازدواج موقت دختران خویش رضایت دهند. صیغه کردن زنان در عرف جامعه کاملا قابل قبول بود و زن‌های صیغه‌ای پس از به پایان رسیدن دوره قرارداد به آسانی به عقد دائمی اشخاص دیگر درمی‌آمدند.

شکل دیگر ازدواج شامل دختران یا زنانی می‌شد که از طریق جنگ‌ها یا دزدیده شدن یا تجارت برده، اسیر و فروخته می‌شدند.

نظام چندزنی در شهرها، معمولا مختص به اشراف بوده، ولی در ایالات نیز رواج داشت. در بین ایلات بلوچ حتی مردان کم‌بضاعت نیز گاهی تا هشت زن می‌گرفتند و این نیز به این دلیل بود که زن در ایلات نه تنها هزینه‌ای برای شوهر نداشت بلکه نیروی تولیدی کارآمدتری نسبت به شوهر به حساب می‌آمد.

مهریه‌ای که در دوره قاجار رسم بوده، چیست؟

از اواسط عهد قجر، خانواده‌های ایرانی ترجیح دادند به جای شیربهای نقد، مهر دخترشان را بالا ببرند. این که یکی از دلایلی که اهمیت شیربها کم و مهریه در ایران خیلی مهم شد را باید در تاریخ دوره قاجار پیدا کرد؛ دوره‌ای که مردم از دو جهت در حال تغییر بودند؛ یکی آشنایی بیشتر با اصل دین به دلیل گسترش سواد و زیاد شدن تعداد روحانیون مطلع و دوم آشنایی ایرانیان با فرهنگ‌های غیر ایرانی و ارتباط با مردمان عثمانی، عراق عرب و حتی غرب.

فکر می‌کنید مهریه یک عروس‌خانم از طبقه معمولی و متوسط شهری حدود صد سال پیش چه قدر بوده؟ چشم‌ها را ببندید و خودتان را در یک خانه با نرده‌های چوبی تصور کنید؛ خانه‌ای که دیوار‌های حیاطش هم کاهگلی است و داخل خانه پر از مهمان است؛ امروز بله‌بران دارند. حرف‌ها تمام شده و سر همه چیز به توافق رسیده‌اند. حالا وقت نوشتن قرارداد مهریه است. خانواده عروس فرستاده‌اند تا حاج‌آقا محمدعلی‌آقای اصفهانی بیاید که هم عروس و داماد را به هم محرم کند و هم، چون تنها سواددار محله است، متن قرارداد را بنویسد.

آقامحمدعلی می‌نویسد: «بسمه تعالی/ با یاد خدا و صلوات بر پیغمبر خاتم (صلی‌الله) و خاندان گرامی او و با تأییدات، ولی عصر (عجل‌الله تعالی فرجه) این کاغذ، قراردادی است که میان طرفین جناب کربلایی رضاقلی گیوه‌دوز، پدر عروس محترم مکرمه - آن موقع رسم نبود اسم عروس را در قرارداد بنویسند - از یک طرف و جناب حاج‌رضا بزازباشی، پدر داماد آقا جعفرعلی بزازباشی منعقد شده. مهریه قبول شده از این قرار است که یک جلد کلام‌الله مجید، آینه یک جام، لاله یک زوج، لباس سه‌دست، یک عقیق پنج‌تن، یک شمایل مرتضی علی (علیه‌السلام) و صد تومان پول بر ذمه می‌باشد. خدا مبارک فرماید ان‌شاءالله؛ شوال ۱۳۲۹ قمری.»

البته این مهریه یک عروس از طبقه متوسط جامعه در عهد قجر است که هم خانواده خودش و هم خانواده آقاداماد دستشان به دهنشان می‌رسیده وگرنه مهریه یک عروس‌خانم که مثلا پدر کارگر یا باربر داشت، خیلی کمتر از این چیزی می‌شد که در این قرارداد‌ها می‌نوشتند. حالا این که چطور روزگار چرخیده و فرهنگ و تعاریف چرا این قدر عوض شده که این روز‌ها گاهی مهریه دختر یک کارمند ساده از مهریه یک دختر کارخانه‌دار بیشتر می‌شود، از آن چیز‌هایی است که جامعه‌شناسان باید جوابشان را پیدا کنند.

سه پارچه آبادی در یزد، یک کمربند طلا که با سکه‌های اشرفی تزئین شده بود، یک نیم‌تاج مرصع و غرق در جواهر و ۱۰ دست لباس فرنگی (این آخری خیلی مورد توجه عروس‌خانم قرار گرفته بوده). در ضمن آقای داماد قبول کرده بود که ۶ هزار تومان هم شیرب‌ها بدهد.

طلاق در دوره قاجاریه​

در دوره قاجار، زن در موارد خاصی همچون عدم دریافت نفقه از مرد، انحرافات اخلاقی یا ناتوانی جنسی مرد، می‌توانست درخواست طلاق کند و در صورت طلاق، وظیفه نگهداری کودکان از سوی مردان و مشکل پرداخت مهریه نیز مردان معمولی جامعه را از فکر طلاق زنانشان منصرف می‌کرد.

منبع: وقایع اتفاقیه لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر مهریه اخبار عمومی اخبار مرتبط یک حرکت ساده برای بالا بردن کیفیت زندگی ۱۴۰۱/۴/۲۷ بدن انسان تحمل چه میزان گرما را دارد؟ ۱۴۰۱/۴/۲۷ یک هسته و این همه خاصیت؟ ۱۴۰۱/۴/۲۷ آیا پروتئین عضله می سازد؟ ۱۴۰۱/۴/۲۷ چند راز کوچک که تنها باید افراد ۵۰ ساله بدانند ۱۴۰۱/۴/۲۷ آخرین ویدیو ها موتوسواری مفتی سرشناس سعودی با لباس غیرمتعارف جنجال آفرید + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۹:۲۸ هشدار درباره سرقت اطلاعات بانکی سهامداران عدالت ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۹:۰۴ وقتی امواج دریا به بالای ساختمان های دو طبقه می رسد + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۹:۰۲ صحبت های جالب قهرمان کوچک عصر جدید + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۷:۵۲ کدام داور قهرمان عصر جدید را درست حدس زده بود؟ + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۷:۴۰ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال صرافی والکس خرید ارز دیجیتال خرید تتر نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۱۹:۳۷ مهریه دختران دوره قاجار چقدر بود؟ ۱۹:۳۲ یک حرکت ساده برای بالا بردن کیفیت زندگی ۱۹:۲۸ موتوسواری مفتی سرشناس سعودی با لباس غیرمتعارف جنجال آفرید + فیلم ۱۹:۲۴ عید دیدنی روحانی با ظریف، آذری جهرمی، همتی و ... + عکس ۱۹:۰۹ در سایت سنجش مشخص است دختر بنده پزشکی قبول شده نه دامپزشکی / دلیل تخریب ها چیست؟ ۱۹:۰۴ هشدار درباره سرقت اطلاعات بانکی سهامداران عدالت ۱۹:۰۲ وقتی امواج دریا به بالای ساختمان های دو طبقه می رسد + فیلم ۱۸:۳۹ کرملین: ایران و روسیه دلار را کنار می گذارند ۱۸:۳۳ بدن انسان تحمل چه میزان گرما را دارد؟ ۱۸:۲۵ بیت کوین چه زمانی ۱۰۰ هزار دلاری می شود؟ ۱۸:۱۵ یک هسته و این همه خاصیت؟ ۱۸:۰۵ آیا پروتئین عضله می سازد؟ ۱۸:۰۰ قیمت یخچال فریزر بوش چند؟ (جدول) ۱۷:۵۹ چند راز کوچک که تنها باید افراد ۵۰ ساله بدانند ۱۷:۵۲ صحبت های جالب قهرمان کوچک عصر جدید + فیلم ۱۷:۵۱ معجزه آب برنج برای پوست ۱۷:۴۷ چگونه در واتساپ گیف بسازیم؟ ۱۷:۴۰ کدام داور قهرمان عصر جدید را درست حدس زده بود؟ + فیلم ۱۷:۱۹ جایزه ملّی روابط عمومی خلاق به ذوب آهن اصفهان رسید ۱۷:۱۰ خندوانه شاید به تاریخ بپیوندد! ۱۷:۰۵ ۲ ایرانی در جمع بهترین‌ مدافعان فوتبال آسیا ۱۶:۵۹ موبایل را می توان در یخچال گذاشت؟ + چند راه علمی برای خنک کردن گوشی ۱۶:۵۶ این نوشیدنی ها گرما را ضربه فنی می کند ۱۶:۵۵ دهک درآمدی خانوارمان را چطور تشخیص دهیم؟ ۱۶:۵۳ ترس خنده دار گاو غول پیکر از گربه + فیلم ۱۶:۴۷ تبریک ویژه باشگاه پورتو به مناسبت ۳۰ سالگی طارمی ۱۶:۳۷ بازیگرانی که اسرارآمیزترین ویژگی‌ فیزیکی را دارند + عکس ۱۶:۲۶ واکنش علی دایی به ویدئوی منتشره از دیدارش با وزیر ورزش! ۱۶:۱۵ صحنه خنده دار در جریان پیاده روی فردوسی پور و طارمی + فیلم ۱۶:۰۱ پیشنهاد بسته بیمه پایه ۸۰ خدمتی دندان پزشکی ۱۵:۵۸ خرید واگن مترو از چین مراحل مقدماتی خود را طی کرده، اما زودتر از دو سال دیگر حتی یک واگن هم تحویل ایران نمی شود ۱۵:۵۵ می توان به جای خرید هر اتوبوس نو پنج میلیاردی، پنج اتوبوس دست دوم خرید ۱۵:۴۴ آمار مرحله دوم فروش خودرو در سامانه یکپارچه؛ ثبت نام بیش از چهار میلیون نفر در کم‌تر از ۲ روز ۱۵:۳۸ سریع ترین مادر جهان تاریخ ساز شد! ۱۵:۳۲ امکان استفاده از واکسن تاریخ گذشته عملا منتفی است ۱۵:۲۹ تست شخصیت: کلیدی که رازهای پنهان شما را نشان می کند ۱۵:۲۱ با رژیم غذایی رونالدو و مسی آشنا شوید ۱۵:۱۸ شرط موفقیت سامانه مودیان؛ دخالت حداقلی افراد در تعیین مالیات ۱۵:۰۸ میزان پرداخت مطالبات گندمکاران به ۷۸ درصد رسید ۱۵:۰۵ عرضه دام ۱۱ برابر تقاضا است ۱۴:۳۳ آخرین وضعیت جوی استان تهران ۱۴:۲۹ افزایش ۷ هزار مگاواتی مصرف برق به وقت ۲۱:۱۳ ۱۴:۲۵ شیوه های کلاهبرداری از سهامداران عدالت ۱۴:۲۳ مالیات تقریبا نصف هزینه های دولت را پوشش داد ۱۴:۱۹ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: باید از برجام دل بکنیم ۱۴:۱۷ گنجینه استثنایی که درمان بیماری های امروز است ۱۴:۰۹ آسمان صورتی قطب جنوب در نتیجه فوران آتشفشان هانگا تونگا ۱۳:۵۳ چرا مردان زودتر از زنان فوت می کنند؟ ۱۳:۵۱ هوای تهران در چه وضعیتی است؟ ۱۳:۴۸ آخرین آمار کرونا در ایران (۱۴۰۱/۴/۲۷) اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: مهریه اخبار عمومی دوره قاجار مهریه دختران مهریه دختر ۱۴۰۱ ۴ ۲۷ مهریه یک عصر جدید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۱۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فردا آخرین مهلت دریافت مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ است

به گزارش خبرگزاری مهر، علی دانشی افزود: طرح فجرانه از هفدهم بهمن آغاز شده و فردا به پایان می‌رسد و مشمولان تا فردا مهلت دارند مرحله سوم این یارانه را دریافت کنند.

وی بیان داشت: استقبال هم استانی‌ها از اجرای این طرح مطلوب بوده به طوری که امروز بیش از ۹۳۸ هزار و ۲۵۰ تراکنش در استان ثبت شده است.

دانشی تصریح کرد: با اجرای طرح فجرانه، فردی با دهک درآمدی یک تا سه به جای دریافت ۴۰۰ هزار تومان یارانه، ۶۲۰ هزار تومان و فردی با دهک درآمدی چهار تا هفت، به جای دریافت ۳۰۰ هزار تومان، ۵۲۰ هزار تومان یارانه دریافت خواهد کرد.

وی اظهار داشت: در این طرح یک سبد ۱۱ قلمی برای تأمین حداقل کالری، پروتئین، ریزمغذی و ویتامین‌های لازم برای هر فرد منطبق با نظر انستیتو تغذیه ایران با قیمت‌های مبنای سال ۱۴۰۱ انتخاب شده است.

دانشی با بیان اینکه مابه التفاوت قیمت سبد مبنا سال ۱۴۰۱ با قیمت روز از محل یارانه جدید دولت تأمین می‌شود، گفت: قیمت روز سبد مشتمل بر ۱۱ قلم ۷۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بوده که خانوار دهک‌های اول تا هفتم در صورت خرید بسته باید قیمت سال ۱۴۰۱ را به مبلغ ۵۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان از جیب خود پرداخت کنند و مابه‌التفاوت آن تا قیمت روز به مبلغ ۲۲۰ هزار و ۴۵۰ تومان از محل اعتبار جدید دولت تأمین می‌شود.

وی افزود: تاکنون ۲۶۶ هزار و ۷۲۴ خانوار از این طرح بهره‌مند شده‌اند و ۶۵۲ میلیارد و ۲۷۷ میلیون و ۱۹۵ هزار تومان هم اعتبار در استان استفاده شده است و در مرحله دوم حدود ۲۷۷ هزار خانوار از این طرح استفاده کردند و این رقم در این مرحله کاهش داشته که انتظار می‌رود جاماندگان تا فردا از این طرح بهره‌مند شوند.

کد خبر 6098313

دیگر خبرها

  • قیمت شاهین چند شد؟ +جدول
  • تهران در دوران احمدشاه قاجار / هاینریش هیملر مهره کلیدی هیتلر / معانی جالب زبان بدن ایتالیایی‌ها / رانندگی روزمره با خودرو مسابقه‌ای المنتال
  • مهریه ای که قانونی نیست | رمز ارز رو کی داده، کی گرفته!؟
  • اجرای طرح آگاه سازی دختران در آباده
  • جدیدترین تصویر از وضعیت اسفناک تئاتر شهر + عکس
  • تسهیل ازدواج جوانان با مهریه کم
  • قیمت پژو پارس افزایش یافت +جدول
  • سازش در مزرعه به همت شورای حل اختلاف استان یزد
  • فردا آخرین مهلت دریافت مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ است
  • ارز دیجیتال می‌تواند به عنوان مهریه تعیین شود؟